Jaar van verzet

Het jaarthema van het Comité 4 en 5 mei staat in het teken van verzet. Frank van Vree (directeur van het NIOD) schreef de jaartekst, die te vinden is op www.4en5mei.nl. Daarin schrijft hij onder meer: "Vanuit het heden bezien, lijkt het allemaal zo logisch, verantwoord en spannend: er is een vijand, je ziet hoe onrechtvaardig de wereld is geworden en je komt in verzet, vol geheime ontmoetingen en dramatische momenten, waarbij aan het eind van het verhaal het recht zegeviert. Dat is het beeld van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals het is overgeleverd in talloze verhalen, romans en films. Maar de werkelijkheid was vaak minder simpel en spectaculair (...) Om te beginnen maakten mensen verstrekkende beslissingen zonder de gevolgen te kennen."

Dat laatste realiseert Suzanne van Wandelen (30) zich maar al te goed. Wouter Bouwman, de broer van haar oma, kwam in Nijkerk in verzet. Maar hij werd gevangen genomen en gemarteld. Kort na de oorlog overleed hij aan zijn verwondingen. Geïnspireerd door zijn persoonlijke verhaal vertelt Suzanne tijdens de herdenkingsplechtigheid in het Van Reenenpark op 4 mei welke indruk de Tweede Wereldoorlog op haar heeft gemaakt en wat dat nu nog voor haar betekent. Na de toespraak van Suzanne draagt een leerling van het Corlaer College een zelfgeschreven gedicht voor.

Programma 4 mei 2018

18.15 uur          Bezinningssamenkomst, door het Overlegorgaan van Kerken in Nijkerk (OOK)
                             Dit jaar werken een predikant en een pastor mee aan deze samenkomst ( dit jaar in de
                             katholieke kerk aan de Holkerstraat 36), die het zingen van enkele liederen, een
                             Bijbellezing, een korte meditatie en een gebed omvat. Wie de samenkomst bezoekt, kan
                             na afloop aansluiten bij de stille tocht.

18.30 uur          Deelnemers aan de stille tocht verzamelen zich bij het
stadhuis

Krans- en bloemlegging bij het Joods Monument, hoek Bruins
                              Slotlaan en Vetkamp Krans- en bloemlegging bij het
                              Verzetsmonument, hoek Vetkamp en Vrijheidslaan
                              Krans- en bloemlegging bij het Indië-monument in het Van
                              Reenenpark

19.40 uur          Aanvang plechtigheid bij monument “1940-1945” in het Van
                             Reenenpark

19.45 uur          Toespraak Suzanne van Wandelen
                             Voordracht gedicht door leerling van het Corlaer College

19.59 uur          Last Post

20.00 uur          Twee minuten stilte om te herdenken

20.02 uur          Wilhelmus

20.04 uur          Krans- en bloemleggingen bij het monument “1940-1945”

Wij bedanken het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps, muziekvereniging Concordia, scouting Nijkerk en het Rode Kruis voor hun medewerking.

Het Nijkerkse Comité Herdenkingen en Plechtigheden is te vinden op Twitter (@4en5meiNijkerk) en Facebook (facebook.com/4en5meiNijkerk).

N.B. Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.