Oranjevereniging Nijkerk.
Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten van de Oranjevereniging? Wordt vriendje en ontvang 4x per jaar de                   nieuwsbrief met onze activiteiten agenda of meld u aan op de website voor de nieuwsbrief!


20 april 1945 werd Nijkerk bevrijdt van de Duitse bezetters, tussen september 2019 en mei 2020 viert Nederland 75 jaar in vrijheid leven. Binnen de democratie van ons land kan men vrij denken en doen maar natuurlijk wel met de Wetten welke in Nederland gelden. Op 20 april 2020 vieren de inwoners van Nijkerk hun vrijheid, Nijkerk is bevrijdt met de hulp van de Canadezen in 1945. De bevrijding van Nijkerk wordt door diverse organisatie in Nijkerk met activiteiten gevierd, waarvan de Oranjevereniging een groot deel voor haar rekening neemt. Op deze pagina informeren wij u over welke activiteiten er worden georganiseerd en wanneer deze zullen plaatsvinden.

Wilt u geen informatie missen over deze activiteiten? Schrijf uzelf rechts van deze pagina in voor onze nieuwsbrief, u ontvangt dan elk kwartaal een nieuwsbrief van ons met alle relevante informatie over de activiteiten.

* De activiteiten worden op deze pagina in willekeurige volgorde vermeld.


Het basisonderwijs wordt benaderd om door middel van een eigen gemaakte maquette weer te geven wat vrijheid voor hen betekent. De toren van Nijkerk moet centraal staan in deze maquette. Het is een groepsactiviteit, de gemaakte maquettes worden naar het Museum gebracht waar ze te bezichtigen zijn voor en door het publiek. Een onafhankelijke jury zal de maquettes beoordelen, de winnende maquette wordt beloond met een dagreis naar prinsjesdag 2020 in Den Haag. Bij deze activiteit wordt er samengewerkt met Museum Nijkerk.


 

Maandenlang, voordat de oorlog in Nederland uitbrak, werden al plannen gemaakt hoe om te gaan met een aanval. Er werd een plan gemaakt om een eventuele Duitse opmars te belemmeren. Nijkerk, gelegen aan de belangrijke route naar het westen van het land,  vormde onderdeel van dit plan. De stad moest in haar geheel worden geëvacueerd en de bevolking werd tijdelijk naar Harderwijk en Putten gebracht. In totaal werden ruim 10.000 mensen en 11.500 stuks vee geëvacueerd. Na de geslaagde evacuatie werd Nijkerk beschoten door het Nederlandse leger om de opmars van het Duitse leger te vertragen. Een kleine week later konden de mensen weer terug naar hun eigen huizen 

Aan het eind van de oorlog kwam Nijkerk onder ‘friendly fire’ te liggen. Het Canadese leger beschoot Nijkerk om de daar nog aanwezige Duitsers te verjagen. Dagenlang kwamen de Nijkerkers hun huizen niet uit vanwege de heftige beschietingen. Op 20 april bevrijdden de Canadezen Nijkerk en vluchtten de laatste Duitsers. Op 20 april was Nijkerk weliswaar vrij, maar over de Laak hadden de Duitsers nog de macht. Nijkerk lag zo nog 2 weken in de frontlinie, totdat op 5 mei 1945 de Duitsers zich overgaven. Vanaf 1995 zijn er in Nijkerk gastgezinnen geweest die onze Canadeze bevrijders gastvrij hebben ontvangen. De Oranjevereniging wil in 2020 de gastgezinnen opnieuw betrekken bij de viering van 75 jaar bevrijding, om voor hen een gezellige middag te organiseren waarbij men herinneringen kan ophalen en delen met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje en als afsluiter een bescheiden buffet. De gast gezinnen kunnen zich hier aanmelden. Foto: De Canadezen rijden de Oosterstraat in.

Van ongeveer 1650 tot de Tweede Wereldoorlog woonden in Nijkerk veel Joodse mensen. De eerste groep, de Sefardische- of Portugese Joden, kwam uit Zuid-Europa en moest vluchten vanwege intensieve vervolging. Zij waren welvarend  en zorgden voor handel (o.a. in de tabak) en welvaart in Nijkerk. In de 18 e eeuw volgde immigratie van Joodse mensen uit Duitsland, Polen en Rusland, de Hoogduitse- of Asjkenasische Joden.  De Joodse gemeenschap van Nijkerk had veel aanzien in het land en was met ongeveer 250 mensen het meest omvangrijk aan het begin van de 19 e eeuw. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog woonden nog ongeveer 60 Joden in Nijkerk. Na de verschrikkelijke moord op de Joden in de Duitse concentratiekampen  kwamen slechts enkele mensen  terug. In 1960 is de Joodse gemeenschap van Nijkerk opgegaan in die van Amersfoort. Stempel Joodse gemeente Nijkerk Joods Monument aan de Bruins Slotlaan. Op 9 april 2002, op de dag dat wereldwijd de Shoah werd herdacht (de vernietiging van de Joden), werd aan de Bruins Slotlaan het Joods Monument onthuld. Het monument omvat de namen van de 48 leden van de Joodse gemeenschap in Nijkerk die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. 


Na de evacuatie keerden mensen terug naar hun stad, waar de oorlogsschade duidelijk zichtbaar was. De woningen aan het Vetkamp waren pas in 1939 gebouwd, maar brandden tijdens de opmars van de Duitsers helemaal af. 

Na de evacuatie keerden ook de koeien terug naar hun stad, waar de oorlogsschade duidelijk zichtbaar was. 


Een paar jaar na de bevrijding, in 1948, werd in het Van Reenenpark een monument onthuld ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. In een koker in de fundering van het monument staan de namen geschreven van de omgekomen stadsgenoten. Een zoon van de familie Van den Akker metselde de oorkonde met de namen in de fundering. Zijn ouders, broer en zus kwamen om tijdens de beschietingen in april 1945. 

 


Bevrijdingsconcert - Het Bevrijdingsconcert wordt jaarlijks georganiseerd door onze vereniging en ook in 2020 zal de vereniging dit weer groots uitpakken omdat het een lustrumjaar is. De naam van dit concert is "Soundtrack van de bevrijding" Dit keer is het concert niet in een kerk maar buiten in de oplucht op het parkeerterrein wart naast het Gemeente huis ligt. Er zal een groot podium geplaatst worden waarop het NSFC plaats zal nemen samen met het koor "MusicMatters" en samen zullen zij zorg dragen voor een musical spectakel. Na afloop van het bevrijdingsconcert zal bevrijdingsdag worden afgesloten met een vuurwerk show. Meer informatie vind u later op onze website of in ons programmaboekje.

Multiculturele bevrijdingsmarkt - Vanuit de Nijkerkse samenleving mag iedereen hieraan deelnemen om op deze wijze zijn of haar eigen cultuur te presenteren. Dit kan zijn met eten, muziek, dans, traditionele kledingdracht etc. Aanmelden is wel noodzakelijk, u kan uzelf opgeven via de email door HIER te klikken, er opent een emailbericht waarin het meeste al is vermeld. Het enige wat u hoeft in te vullen is uw naam en telefoonnummer. De Oranjevereniging neemt dan contact met u op.


Let op het kan zijn dat het evenement geen doorgang krijgt bij te weinig aanmeldingen.

E-mail
Info